Младият Йоанис Александров се превърна в първия българин, който подписва договор с клуб от бейзболната Мейджър лигата отвъд океана. 17-годишният кечър получи договор от отбора на Чикаго Къбс.

Контрактът е с дължина шест години, като в борбата за подписа на Александров участваха и отборите на Чикаго Уайт Сокс, Бостън Ред Сокс и Вашингтон Нешънълс.

Българинът, който играеше за родния шампион София Булс, попадна в топ 10 на ранкинга на скаутската мрежа за европейци, която отборите от МЛБ използват.

Това му осигури тренировъчен лагер в Маями през ноември, в академията на легендата от 90-те Карлос Кастийо. В този период българинът е изкарал няколко пробни периода в няколко клуба, като в крайна сметка той и промоутърскат му компания "Perfect Team" са предпочели офертата на Чикаго Къбс.

Разбира се, 17-годишният Александров няма да се включи в "А" отбора за началото на сезона на 7 април, но ще получи шанс да бъде част от тренировъчния лагер на Къбс в Аризона, където да тренира с някои от най-добрите бейзболисти.

Надеждите са, че Александров ще успее да пробие в МЛБ, за да се превърне в първия българин играл на най-високото ниво в спорт, който не се радва на особена популярност у нас.

Неговият отбор Чикаго Къбс е сред най-старите в САЩ, основан още през 1876-а. Той има общо 11 участия на Световните серии, което е своеобразния финал на сезона в МЛБ, като има три титли, последната от тях през 2016-а.