Глобализацията на спорта достигна нови висини, след като за първи път африканец спечели една от класиката в изключително доминирания от западноевропейци спорт като колоезденето.

Героят е 21-годишният Биниам Гирмай от Еритрея, който триумфира в еднодневната класика Гент - Вевелгем в Белгия.

В цялата 88-годишна история на тази надпрева само веднъж победителят не бе от Европа, като това бе американецът Джордж Хинкапи през 2001-а, като сега към него се присъедини и Гирмай.

Африканецът бе част от откъсналата се група от четирима колоездачи в последните 30 от общо 248,8 километра състезание. Той реши да атакува за победата в последните 250 метра, когато единствен Кристоф Лапорт опита да го достигне, но спринтът на Гирмай бе перфектен и той спечели победата.

"Не мога да повярвам, това е невероятно. Планът изобщо не беше такъв, дойдох просто за добър резултат и нищо повече.

Тази победа ще промени не само моите живот и кариера, но и всичко за африканските колоездачи. Ние вече сме на световната сцена", сподели той.

Надпреварата Гент - Вевелгем е генералната репетиция за предстоящата след седмица "Обиколка на Фландрия", което е може би най-престижното състезание след трите големи национални обиколки, тези на Франция, Италия и Испания.