Международната федерация по плувни спортове (ФИНА), най-сетне сложи край на споровете около това дали трансджендърите могат да се състезават срещу жени.

С официално решение федерацията отсъди, че щом един атлет е преминал през пубертета като мъж, в следващ етап от живота си той няма право да участва в плувно състезание срещу жени.

За решението гласуваха 71% от 152-те членки на ФИНА, а то бе опрделено като крачка към тотално изключване на трансджендърите от този спорт. На този етап всяка организация ще може да определя сама правилата си за местните състезания, но нито един резултат на трансджендър няма да попадне в официалната статистика на ФИНА.

Решението бе приветствано от почти всички топ състезателки в плуването, които изразиха удовлетворението си от смелите действия на федерацията.

Споровете около мястото на трансджендърите в басейна започнаха около случая с Лия Томас в САЩ. Роденият с името Уил плувец, който се представяше доста посредствено на юношеско ниво при мъжете, се подложи на хормоналната терапия за понижаване на тестостерона.

Така без операция за смяна на пола, а просто с тестостерон в допустимите за жена граници, както и с името Лия, вече плувкинята счупи редица рекорди и стана колежанска шампионка на САЩ.

След случая веднага се появиха опасения, че това ще стане честа практика при неуспешните атлети в мъжкия спорт, особено в дисциплини, където разликата между мъжката и женската физиология дава и огромна разлика в резултатите.

От ФИНА не изключиха възможността в близките години да е появи и категория само за транс атлети, но по темата тепърва предстоят дискусии, а и това може да се случи само, ако МОК започне да прави първи крачки по темата.

Разбира се, извън спортните среди се появиха и доста критики на решението. Те дойдоха от ЛГБТ организациите, които нарекоха тази забрана "дискриминация".

Все пак в света на спорта преобладаващото мнение е, че това е най-правилното и разумно решение, при това взето в зародиш, преди да се превърне в честа практика, не само в плуването.