Трансджендър състезатели няма да могат да участват в женските състезания по лека атлетика. Решението на международната федерация влиза в сила от 31 март и бе потвърдено от лорд Себастиан Коу, който е президент на организацията.

Актуалният правилник гласеше, че трансджендър състезателките, желаещи да участват в стартове при жените, трябва да поддържат нивото си на тестостерон под прага на 5 наномола в литър в рамките на една година.

"Съветът на световната атлетика взе ясни мерки, за да защити женската категория в спорта, ограничавайки участието на атлети, които са трансджендър или интерсексуални. За мнозина доказателствата, че жените транс нямат предимство пред биологичните жени, вече не са достатъчни. Те искат повече доказателства и чак тогава да се вземе решение за включването им в женските състезания", заяви Коу.

Разбира се, световната атлетика си оставя и вратичка, тъй като Коу добави, че "не казват "не" завинаги".

На въпросното заседание бе обособена специална работна група, която в следващите 12 месеца ще работи активно по темата.

Тя включва шеф на групата, трима членове на съвета на организацията, двама атлети от комисията на състезателите, един трансджендър атлет, трима души от различни федерации, членуващи в световната организция, както и представители на здравния и научен департамен на световната атлетика.

Ще има специални консултации с трансджендър атлети.

Актуалният правилник бе оспорван от южноафриканската лекоатлетка Кастер Семяна, която отказа да се подложи на хормонално лечение или операция, а след това загуби заведените дела в Спортния съд в Лозана.

През ноември 2021 година Международния олимпййски комитет призова спортните федерации да създадат собствени критерии, за да позволят на трансджендър хората да участват в състезания от най-високо ниво.