Американската баскетболистка Бритни Грайнър, която вече повече от месец е в ареста в руската столица Москва, се намира в добро състояние. Това съобщиха от Държавния департамент на САЩ, цитирайки служител на американското посолство, който е бил допуснат на свиждане с Грайнър по-рано днес.

Американските власти вече седмици наред правят всичко по силите си, за да получат достъп до Грайнър, като в крайна сметка усилията им са били увенчани с успех днес. 

“Нашият служител е видял, че Бритни Грайнър е в добро състояние. Ние ще продължим да прави мвсичко по силите си, за да получим гаранция, че отношението към нея ще бъде честно и човешко”, каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс пред CNN.

Миналата седмица стана ясно, че от женската НБА работят заедно с правителството на Щатите за освобождаването на звездата. Олимпийската и световна шампионка ще трябва да остане в ареста до 19 май, след като руските власти удължиха задържането ѝ.

Тя бе арестувана на летището в Москва заради наличието на наркотични вещества в багажа ѝ - по-конкретно олио с екстракт от хашиш, което се ползва за пушене на електронни цигари.