Церемонията по запалването на олимпийския огън за Пекин 2022 не мина без протести. Зимната Олимпиада в китайската столица е догодина, а по време на събитието, което по традиция се проведе в древногръцкото светилище Олимпия, няколко протестиращи успяха да преодолеят мерките за сигурност и да нахлуят с плакати срещу геноцида в Китай.

В крайна сметка те бяха задържани от охраната, а след това се появи информация, че редица други са били арестувани от полицията.

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах, който присъства на церемонията, изрази мнение, че Игрите в Пекин ще се проведат по план, макар да имаше доста призиви за отнемане на домакинството на Китай заради погазване на човешките права. Именно това бе и причината за протестите, съпътствали традиционното запалване на огъня.

Бах изрази мнение, че Игрите в Пекин ще бъдат важен момент за обединяване на целия свят в духа на приятелството и солидарността.

"Олимпийските игри стоят над всички различия, които ни разделят. Всички спазват едни и същи правила, всички сме равни, независимо от социалния произход, пола, расата, сексуалната ориентация или политиката убеждения. Спортистите ще ни покажат, че можем да вървим по-бързо, можем да се стремим към по-високо, можем да станем по-силни, ако сме заедно и солидарни", коментира той.

Снимка: AP/БТА

Протестиращите развяваха флага на Тибет, както и транспарант, който гласеше "Не на игрите на геноцида".

Китай дълги години търпи обвинения за това, че потиска културната и религиозна свободана Тибет, където религията е предимно будизъм. Правителството категорично отхвърля тези твърдения и от своя страна заявява, е Тибет се развива значително под китайско управление.

Пламъкът на олимпийския огън ще бъде предаден на китайска делегация утре и се очаква да пристигне в Пекин в сряда.

Олимпиадата трябва да се състои от 4 до 20 февруари догодина.

Снимка: AP/БТА