Русия може да пропусне всички световни първенства в спорта, както и Олимпиадата в Токио 2020, ако не докаже до 3 седмици, че поредното тежко обвинение към нея от Световната антидопингова агенция не е акуратно.

WADA обвини Москва, че е "изтрила, заличила и подменила" куп важна информация от своята антидопингова лаборатория, докато течеше мащабното разследване за "системна политика на допингиране, подкрепена и от държавата". 

То доведе до серия наказания на руснаците, те не участваха на световни първенства в леката атлетика, а на Зимните игри в Пьончан се представяха като независими атлети без химн и флаг, въпреки че си бяха руски спортисти. Със сигурност Русия няма да участва под свой флаг и на предстоящото Световно първенство по лека атлетика в Доха.

"Имаме доказателства, че огромно количество информация е изтрито", каза пред BBC шефът на WADA Джонатан Тейлър. И обясни, че е даден триседмичен срок на руснаците за обяснение.

През януари Москва подаде исканата документация, с което се предполагаше, че ще изчисти името на спорта си и с наказанията ще се приключи. Но това е ново развитие и може да доведе до най-тежката санкция в историята.

Отговорът на Русия не закъсня. Новият спортен министър Павел Колобков попита, цитиран от агенция "ТАСС":

"Какви точно са тези липси на информация и какво е изтрито? С какво са свързани? Оказваме всяко поискано от нас сътрудничество, експерти от двете страни в дигиталните технологии работят заедно. Досега не сме скрили нищо, а ето, че се появяват нови обвинения."

Очаква се днес да има пресконференция в Москва, както и в централата на WADA в Швейцария, за да научим повече подробности по случая.