Международният съюз по фигурно пързаляне ще увеличи минималната възраст за състезателите от 15 на 17 години, за да защити "физическото и психическото здраве и емоционалното благополучие".

Решението идва след споровете около Камила Валиева на Олимпийските игри в Пекин.

Минималната възраст ще бъде 16 години за сезон 2023-24 г., а от 2024-25 г. - 17 години.

Президентът на ISU Ян Дийкема нарече това "историческо решение", след като 100 държави подкрепиха промяната, а 16 бяха против.

"Животът на един спортист е кратък и интензивен, опитът му в тази кратка фаза задава платформата за останалата част от живота му - физически, духовно и емоционално.

Макар да чувам опасенията на някои нации за непосредствените трудности, с които биха се сблъскали при приемането на това предложение... наистина ли един медал си струва живота на един млад спортист?", заяви канадският фигурист и член на Комисията за спортисти на ISU Ерик Радфорд.

Какъв бе случаят с Валиева?

На 15-годишна възраст, когато се проведе олимпиадата през февруари, Валиева първоначално беше възхвалявана, след като стана първата жена, приземила се след четворен скок на Зимни олимпийски игри.

Неуспешният тест за допинг през декември 2021 г. излезе наяве, точно преди Руският олимпийски комитет да връчи златния медал за отборното състезание, в което се състезаваше Валиева.

Тя даде положителна проба за забранения медикамент за сърце триметазидин, но ѝ бе позволено да се състезава в индивидуалната надпревара, след като със съдебно решение бе отменена временната ѝ забрана след поредица от обжалвания.

Спортният арбитражен съд (КАС) изтъкна "изключителни обстоятелства", свързани с възрастта ѝ и момента на получаване на резултата от теста, който е излязъл по време на игрите и близо шест седмици след вземането на пробата.

В решението се изтъква, че ако на Валиева не бъде разрешено да се състезава, това ще й нанесе "непоправима вреда".

Но Валиева напусна арената със сълзи на очи, след като в резултат на редица спъвания и падания тя рухна от първо място след кратката програма до четвърто и остана извън медалите. Отношението към тийнейджърката от страна на треньорите също беше поставено под въпрос, като президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах определи липсата на утеха като "смразяваща".

Getty Images

Случаят с допинга все още предстои да бъде разрешен. Руската антидопингова агенция (РУСАДА) разполага с шест месеца от датата на уведомлението за нарушението на Валиева, за да вземе решение за евентуална санкция, което означава, че решението ще бъде отложено максимум до август.

Затова и все още не са раздадени медалите в отборното състезание, в което САЩ и Япония завършиха на второ и трето място, а Канада остана четвърта.