Международната боксова асоциация (ИБА) преустанови членството на седем националния федерации.

Боксовата асоциация на Нова Зеландия, Германската боксова асоциация, Шведската боксова федерация и Холандската боксова федерация бяха признати за виновни в нарушаване на правилата и разпоредбите на ИБА и бяха отстранени като членове на организацията.

Членството на Чешката боксова асоциация беше спряно след организирането на международен турнир, в който бе позволено участието на боксьори от САЩ. На 26 април Федерацията по бокс на САЩ обяви, че прекратява членството си в ИБА.

Бордът на директорите на ИБА прекрати членството и на Боксовата асоциация на Либерия, както и на тази на Екваториална Гвинея. Двете федерации не са представили годишни отчети в съответствие с политиката за членство.

На 5 октомври миналата година отмени спирането на правата на руските и белоруски боксьори и позволи на спортистите от двете страни да се състезават на международната арена под национални символи.

В тази връзка боксовите федерации на Великобритания, САЩ, Полша, Швейцария, Холандия, Ирландия, Чехия, Канада и Украйна обявиха отказ от участие в световните първенства за мъже и жени.

Пред всички национални федерации има ясни условия, при които членството им да бъде напълно възстановено. От ИБА посочват още, че спортисти от отстранени национални федерации все още могат да участват в състезания под егидата на международната асоциация, но трябва да бъдат регистрирани директно чрез спортния ѝ отдел.