Заради безумни съдебни хватки, България за първи път няма да вземе участие на Световното първенство по вдигне на тежести за младежи.

Причината талантите ни в щангите да не пътуват за шампионата в Гърция, са множеството жалби, които забавиха вписването на новата управа на този спорт.

Всички тези съдебни проблеми бавят финансирането на федерацията, а това доведе до безумната ситуация, да няма пари за самолетни билети до Гърция и за настаняването на състезателите ни в хотели.

След избирането на новата управа на федерацията, клубове близки до предишните шефове започнаха да пускат жалби и да бавят регистрацията на новот управление.

Мудната съдебна система и вътрешните конфликти на практика блокираха работата на федерацията ни, заради което България няма да бъде част от Световното за младежи.

Олимпийският ни шампион от 1992-а Иван Иванов сподели:

"Чакахме до последно, но финансиране за националите няма никакво вече 4 месеца и съответно не можахме да платим самолетните билети и настаняването. Състезателите ни, някои от тях на световно ниво дори при мъжете, са демотивирани. От началото на годината те не са получавали заплати и стипендии, а сега са шокирани от факта, че след толкова дълга и качествена подготовка им се отнема възможността да участват на световно първенство и да се докажат.

Апелирам към всички, които обичат българския спорт и са готови да помогнат със съвети, решения и действия - в името на нашите талантливи деца и младежи, в името на стотиците легенди, прославили през годините България - помогнете да сложим край на тази агония. Не съм юрист, аз съм силен в спорта, но не е нормално една година да се влачи по съдилищата вписването на един очевиден и категоричен избор на щанги специалистите в България".