Церемонията по откриването на Олимпиадата в Париж ще бъде проведена пред по-малко зрители от първоначално планираната бройка. До това развитие се е стигнало след искане лично от президента на Франция Емануел Макрон, който е посочил като причина за това опасенията от терористични атаки от страна на ислямистки групировки.

Държавният глава се опасява от евентуални проблеми, свързани с контрола над присъстващите зрители и съображения за сигурност, тъй като за първи път в историята откриващата церемония няма да е на стадион, както винаги е било досега, а на брега на река Сена.

Високопоставен служител от френското министерство на вътрешните работи посочва "ислямският тероризъм" като основна заплаха. От министерството добавят, че редица терористични групировки, които към момента оперират извън страната, виждат Франция по време на Олимпиадата като потенциална цел за атака. Сред тях са "Ал Кайда" и "Ислямска държава".

Капацитетът за присъстващи на откриването е намален с почти 50%, след като вчера вътрешният министър Жералд Дарманен обяви, че на брега на Сена ще могат да присъстват малко над 320 хиляди души.

Първоначално самият той говори за потенциална бройка от 600 000 души, но това се случи преди година и половина - през октомври 2022-а.

Олимпийските игри започват на 26 юли и ще продължат до 11 август.