Медиите в Япония написаха жлъчно:

МОК не иска да отложи Олимпиадата в Токио единствено по една причина - парите. И те не са никак малко.

Случаите с ковид в страната постоянно вървят нагоре, Токио обяви извънредно положение, ограниченията за гражданите са много големи, но въпреки това игри ще има. Последните допитвания от медиите сочат, че вече над 80 процента от японците са против това, а протестите са ежедневие.

Но се оказва, че телевизионните права, продадени от МОК за около 4 милиарда долара, са твърде сериозна причина да няма никакво желание за отлагане или отмяна на тези толкова различни и тъжни игра. Вчера стана ясно, че за церемонията на откриването само 1000 души ще бъдат допуснати на Националния стадион в столицата. Той има капацитет от 68 000 и ще изглежда... ясно как.

МОК би загубил почти цялата сума, ако няма Олимпиада. Половината плаща американската медия NBC, останалите са разпределени между компании от целия свят.

Това е близо 75 процента от приходите, които МОК е планирал в бюджета си за следващите 4 години. Тоест - без тях централата ще е в окаяно финансово положение, а дори - заплашена от несъстоятелност.

Разбира се, вероятно няма как Олимпийският комитет да фалира, но е сигурно, че без тези 4 милиарда долара положението ще е много тежко.

Големият удар ще понесе Япония, похарчила над 12 милиарда долара за игрите, но без шанс да си върне поне половината от туризъм, билети, продажби на аксесоари, реклама и т.н., както страната планираше.

Феновете ги няма, а с това ги няма и приходите.