Германката Фиона Колбингер победи над 200 мъже и стана първата жена, която печели трансконтиненталното колоездачно състезание, информира Би Би Си.

Седмото издание протече в рамките на 10 дни, а изминатата дистанция е 4000 километра. Интересното е, че стартът бе даден в Бургас преди да бъдат пресечени още девет държави.

Колбингер, която изучава превенцията на раковите заболявания, устоя на бури, жега и студен дъжд, за да финишира във френския Брест.

Времето й е 10 дни, 2 часа и 48 минути. Тя е скромна и казва, че е можела да спи по-малко време и да се вложи повече в състезанието.

"Много съм изненадана от победата. Когато се включих, мислих, че мога да съм на женския подиум, но не съм и предполагала, че ще спечеля цялото състезание", споделя Колбингер.

Трансконтиненталното състезание се зароди през 2013-а като първото му издание бе започнато в Лондон и завърши в Истанбул. Досега го печелиха само мъже.

Участниците трябва да спазват стриктни правила докато преминават през десетте държави - Австрия, България, Босна и Херцеговина, Хърватия, Франция, Италия, Косово, Сърбия, Словения и Швейцария.

Те трябва да избират сами своя маршрут, но са длъжни да минат през четири контролни точки, на които се сблъскват с различен терен и затрудняваща ги настилка, включително и висок наклон.

Колоездачите нямат право да задават въпроси на никого за маршрута или да получават техническа помощ. Трябва сами да си намират храна и подслон.