Вече тече Световното първенство по дартс, което е сред най-популярните спортни събития сред британските фенове.

Шампионатът се провежда в "Александра Палас" в Лондон и в този си формат началото си бележи през 1994-а година.

Това издание е историческо само по себе си, тъй като за надпреварата се класираха и състезателки от нежния пол - англичанката Лиза Аштън и рускинята Анастасия Добромислова (на основната снимка).

Двете дами обаче допуснаха поражения още в първия кръг. Аштън (на долната снимка) загуби от холандеца Ян Декер с 1:3 сета, а Добромислова падна с 0:3 от англичанина Райън Джойс, който е №78 в мъжката ранглиста.

Embed from Getty Images

Добромислова участва на първенството през 2009-а, но тогава се възползва от "уайлд кард". Класирането й през тази година е благодарение на специални международни квалификации, от които се възползва и Аштън. Рускинята освен това е трикратна световна шампионка при жените.

Дартсът е сред малкото спортове, които позволяват пряко съперничество между мъже и жени. Тук обаче разликата в класите е голяма и това пролича от резултатите.

Първият случай на жена участник на Световно първенство по дартс бе през 2001-а, когато канадката Гейл Кинг бе допусната.

Все още няма женска победа в най-големия форум, като историята и този път не бе пренаписана.

Иначе тазгодишното първенство вече донесе и първата голяма изненада. Петкратният световен шампион - холандецът Реймънд Ван Барневелд, загуби от 108-ия в света литовец Дариус Лабанаускас.

Embed from Getty Images