В последните дни социалните мрежи са пълни с мемета, колажи, лафове - кой от кой по-оригинален, на тема "как жените ни отсрамиха спорта" в Токио 2020.

Шест от шест медала за България на летните игри са с дамски имена. Всъщност те не са точно шест индивидуални парчета метал с различен цвят, а цели 10.

Защото наред с тези на Антоанета Костадинова, Тайбе Юсеин, Ивет Горанова, Стойка Кръстева и Евелина Николова, пет златни отличия получават Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова - момичетата от ансамбъла ни.

Спортът ни е женско царство, ако трябва в едно изречение да обобщим приятната изненада от страхотното представяне в Токио. Но не е новина, а тенденция за последните вече две десетилетия, олимпийската слава на България да носи имена на дами по-често, отколкото на мъже.

Допреди игрите в Атина 2004 нямаше нито един случай, в който повече медали за България на лятна Олимпиада да спечелят жени.

Снимка: AP/БТА

На зимни игри се бе случило веднъж - в Нагано през 1998 г., когато Екатерина Дафовска взе злато, а друг медал изобщо нямахме. Но ние като традиции в зимните Олимпиади изобщо сме изключително постни - имаме общо 6 отличия за 21 участия.

След старта на новия век сме спечелили 33 олимпийски медала общо. От тях 29 дойдоха на летни игри, а четири - на зимни. Златните са 6, сребърните са 8, а бронзовите - 19.

И тенденцията е ясна - големите удари правят дамите.

В Атина през 2004 г. имахме двама шампиони - Мария Гроздева на 25 м въздушен пистолет в стрелбата и отишлия си твърде рано от света Милен Добрев (до 94 кг) в щангите. Сребро взе Данчо Йовчев на халки, като всички ние знаем, че това трябваше да е злато.

Бронз донесоха Борис Георгиев (бокс), Георги Георгиев (джудо), Иво Янакиев (гребане), Величко Чолаков (щанги, за съжаление също покойник), Армен Назарян (борба), пак Йовчев, Руми Нейкова (гребане), пак Гроздева, както и ансамбълът. Мъжко преимущество, все още. Но златните медали бяха 1-1.

Снимка: Getty images

Четири години по-късно в Пекин имахме само едно злато и едно сребро - на Руми Нейкова в едноместния скиф, и на Станка Златева в борбата. Трите бронза бяха мъжки - Явор Янакиев, Кирил Терзиев и Радо Великов, все в борбата. Но за първи път в историята съотношението в златото, донесено за родината, бе в полза на дамите.

Игрите Лондон 2012 ни поднесоха големи емоции, но само три медала. Станка Златева бе сребърна в борбата, Милка Манева - в щангите, а бронз взе Тервел Пулев в бокса. И до днес той остава последният българин-мъж, който има отличие от Олимпиада. Ще станат 12 години в Париж 2024, преди някой да опита да го стори отново.

Рио 2016 - ранната сутрешна радост със среброто на Мирела Демирева в скока на височина е незабравима, Елица Янкова взе бронз в борбата, а ансамбълът пак остана трети в художествената гимнастика. Това бяха трите ни отличия в Бразилия.

Сега имаме 6 от 6, пак дамски медали.

Embed from Getty Images

Добавяме зимните игри в Солт Лейк Сити 2002, където Евгения Раданова взе сребро на 500 м в шорттрека и бронз на 1500 м, а Ирина Никулчина ни зарадва с бронз в 10-те километра преследване на биатлона.

Четири години по-късно в Торино Раданова пак стигна до сребро на 500 метра.

Така общо 33 медала през новия век за България на Олимпиади се разпределят по следния начин:

- 29 на летни, 4 на зимни

- 5 златни за жените, 1 за мъжете

- 7 сребърни за жените, 1 за мъжете

- 9 бронзови за жените, 10 за мъжете.

Общо 21-12, като превъзходството в злато и сребро е видимо.

Всяка от шампионките и медалистките ни в Токио повтори едно и също след триумфа: "Всички медали са за България, няма значение кой ги печели, не ни делете на мъже и жени".

Не се и опитваме да го правим, осъзнавайки каква е ситуацията в родния спорт.

При тези обстоятелства, с най-малката делегация от над 80 години, всеки медал е спечелен много трудно и плод на къртовски труд, който заслужава уважение.

Просто констатираме факт, който е донякъде куриозен, но вече съвсем ясно отчетлив. Това е векът на женските успехи в българския олимпизъм.

Поне засега.

Идва Париж 2024 и кой знае - може пък балансът да се измени?

Снимка: БОК, Костадин Андонов, StartPhoto

Снимка: Getty Images