Един златен и два бронзови медала в двубоите спечелиха българските щанги на започналия днес в Газиантеп (Турция) турнир в памет на Наим Сюлейманоглу. Надпреварата е първа в чест на починалия преди 2 години легендарен трикратен олимпийски шампион.

В категория до 67 кг Стилян Гроздев грабна титлата с три първи места - в двубоя и в отделните движения.

Представителят на русенската школа с лични треньори Кръстина и Радослав Атанасови спечели изхвърлянето със 133 кг, след това отнесе конкуренцията и в изтласкването със 163 кг, за да триумфира в общото класиране с 296 кг.

Малко по-рано на подиума при най-леките в категория до 49 кг излезе Даниела Пандова. Тя спечели бронз в двубоя със 158 кг, плюс бронзовите отличия в отделните движения с 67 кг изхвърляне и с 91 кг изтласкване.

По същия начин три трети места извоюва другата ни представителка при жените Мая Иванова. В категория до 55 кг тя събра двубой 174 кг (75 кг изхвърляне и 99 кг изтласкване).

"Турнирът е много силен, като малко световно първенство. В Газиантеп пристигнаха щангисти от 28 държави, тъй като надпреварата е олимпийска квалификация," заяви треньорът на националните отбори Иван Иванов, олимпийски шампион от Барселона 1992.

Утре в категория до 81 кг се очакват изявите на европейския шампион и бронзов медалист от световното тази година Божидар Андреев, а българското участие ще завърши в неделя с опитите на Васил Господинов в категория до 109 кг.