Една от големите зведи на Олимпиадата - Лиса Карингтън, спечели два златни медала само в рамките на час.

32-годишната новозеландка финишира първа на 200 метра едноместен каяк, с което защити олимпийските си титли от Лондон и Рио. Само час по-късно легендата в гребането стартира и в дисциплина 500 метра двуместен каяк, където в тандем с Кейтлин Регал грабна своето второ злато за деня и общо четвърто в кариерата.

В индивидуалната надпревара Карингтън записа време от 38.120 секунди, с което постави олимпийски рекорд в дисциплината, в която тя е тотален хегемон за последните 9 години.

На второ място завърши Тереза Портела от Испания, която бе на 0,7 секунди от победителката, а няколко сантиметра зад нея линията пресече и датчанката Ема Йоргенсен, за която остана бронзовият медал.

Тази дисциплина се провежда за трети път в олимпийската история, като единствената шампионка е именно Лиса Карингтън.

Въпреки невероятното и изтощително гребане, час по-късно тя отново бе в каяка, заедно с Кейтлин Регал. Двете преодоляха 500-метровата дистанция за 1:35.785, със секунда пред полския тандем Каролина Ная и Анна Пулавска, които се задоволиха със среброто.

Бронзовият медал в дисциплината остана за един от двата унгарски тандема във финала, този на Данута Кожак и Дора Бодони.

Снимка: Getty images