Звездата на българското плуване Антъни Иванов се закани да не стъпи на лагер с националния отбор, докато този треньорски щаб работи с тима.

В интервю пред btv 21-годишният ни състезател коментира скандала с тримата си колеги, уличени в употреба на анаболен стероид. Антъни призна в разговор от САЩ, че ще плува за България на Европейското първенство през май в Унгария, но не смята да рискува да се готви с тима ни.

"Заставам напълно зад момчетата, те не са знаели какво има в чашките - каза в интервюто Иванов, който учи и се състезава в Университета във Вирджиния. - Аз от 2018-а година се подготвям в Америка, но тези чашки са от по-рано. Винаги съм ги изхвърлял в кошчето, не можеш да знаеш какво има вътре.

Ние като спортисти знаем доста неща за възстановяването, четем и се интересуваме. Докторката на нашия отбор в университета тук каза, че този препарат дори не помага за плуването. Той се използва да имаш сила извън водата, момчетата не са го взели да им помага в басейна. Те не са там да вдигат щанги, нали!?

Мен тук са ме проверяли десет пъти тук. Много се внимава какво се взима, аз пия витамини.

Ще участвам в Будапеща на европейското първенство, ще се прибера в България. Но на лагер с националния отбор няма да стъпя, докато е това треньорско ръководство. Не мога да се подложа на такъв риск да приема нещо точно преди Олимпиадата, четири години съм се готвил. Ясно е, че ще ме накажат, но по-добре да ме накажат и да не взимам заплата три-четири месеца, отколкото да рискувам за Токио."

Иванов коментира и скандала, за който се говори в последните дни, че треньор в националния тим е искал част от премиите, спечелени от състезателите.

"В националния отбор всеки взима заплата, а наградите като премии са за състезатели и треньори - каза Антъни. - При това положение е смешно да се искат още пари от плувците. Някои от тези момчета с това се издържат."

В заключение голямата ни надежда в басейна говори и за вероятността да се състезава за друга държава, ако нещата в родния спорт не се променят.

"Искам да се състезавам за България и да представлявам България. Първите ми две години тук бяха по-трудни, но сега нещата вървят, правя голям скок в развитието и резултатите си. Но предполагам, че ако системата не се промени, немалко състезатели ще искат да сменят страната, за която плуват..."