Скиори от световна класа ще вземат участвие в Националното първенство по ски алпийски дисциплини на България (31 март - 1 април), както и на стартовете от Купа “Пирин (2-3 април), които ще бъдат проведени в Банско, съобщават от родната федерация по ски.

Към момента участието си са потвърдили общо 84 скиори от 19 държави, а това автоматично прави предстоящите две събитие най-силните на такова ниво в родината ни от години насам. Най-голямата звезда ще бъде Филип Зубчич от Хърватия - сребърен медалист в гигантския слалом от тазгодишното световно първенство в Кортина Д’Ампецо, както и трикратен победител в стартове от Световната Купа.

Именно Зубчич спечели тазгодишния слалом за СК в Банско в края на февруари.

Жан Кранец (Словения), който има 2 победи и 7 подиума в Световната купа, както и Исток Родес (Хърватия) и Стефан Хадалин (Словения) също са потвърдили участието си в Банско след няколко дни.

Хърватските и словенските скиори дори ще останат на подготвителен лагер в курорта. След края на активния сезон в Банско (11 април), по традиция една от пистите ще остане действаща, за да могат професионалистите да тренират. Националите на Полша също ще тренират в Пирин през април. 

Алберт Попов, Камен Златков, Калин Златков и Константин Стоилов ще бъдат водещите български имена, които ще участват на двете състезания.