Националната хокейна лига на САЩ и Канада няма да пусне играчите си да участват на Олимпиадата в Пекин през февруари догодина. До събитието в китайската столица остава малко повече от месец, но с оглед на ситуацията в НХЛ и множеството отложени мачове, от ръководството са категорични, че няма как да позволят на звездите си да играят в Китай, защото това съвсем би объркало плановете им за сезона.

Лигата вече отложи 50 двубоя заради множество случаи на COVID-19, а именно продължаващата пандемия и новите варианти, най-вече Омикрон, накара шефовете категорично да се откажат от възможността да позволят на звездите да защитават честта на родните си страни.

НХЛ имаше право да откаже участие на своите играчи в Пекин 2022 до 10 януари без да получи финансови санкции и сега се случва отчно това.

Положителен тест в Китай обаче би довел до 21-дневна карантина за играчите от НХЛ и това би усложнило още повече така или иначе вече деликатната ситуация.

Присъствието на играчи от Лигата правеше хокейния турнир при мъжете едно от най-зрелищните събития на зимните олимпийски игри, но в Пьонгчанг през 2018 година най-добрите играчи в света не бяха пуснати да участват за първи път от пет олимпиади насам.

А сега това отново ще се случи, макар през септември миналата година да бе решено, че ще има пауза в редовния сезон заради Игрите в Пекин. Нещо, което сега просто няма как да се случи с оглед на ситуацията.