Непал наложи забрана на двама индийци и техният водач, като те няма да имат право да практикуват планинарство на територията на страната за период от шест години.

Това стана факт след разследване, което е доказало, че през 2016 година те всъщност не са изкачили Еверест (8848 метра), а са фалшифицирали достигането си до върха.

Нарендер Синг Ядав и Сеема Рани Госвами първоначално са получили сертификат, че са стигнали до Покрива на света, но нещата са станали съмнителни, когато Ядав е бил номиниран за награда, но не е успял да даде доказателства за постижението си.

Той е бил сред финалистите за приключенското отличие “Тензинг Норгей”, което е кръстено на един от първите двама души, изкачили Еверест.

“Разследването ни показа, че те са предоставили фалшиви документи, включително и снимки”, коментираха от министерството на туризма в Непал.

Водачът им Наба Кумар Пхукон също е санкциониран за шест години. Наказанието и на тримата обаче започва със задна дата - от 2016 година. Сертификатите им за изкачване на Еверест са отнети. 

Компанията, организирала “изкачването им” пък е получила финансова санкция.