Компанията ще продължи да доставя четири смеси за сликове и две за мокра писта, а визуалната промяна е с цел по-лесното им разпознаване от зрителите.

И през този сезон сликовете ще бъдат супермеки (червено), меки (жълто), медиум (бяло) и твърди (сребристо). Промени в маркирането има при интермедиите, които вече ще бъдат със зелени надписи, а гумите за мокро – със сини.

В разработването на новите гуми "Пирели" са подходили по-агресивно и обещават по-интересни състезания през 2012 г. Италианците са намалили драстично разликата в представянето на отделните смеси, което да направи по-труден избора на екипите за състезателната стратегия.

През миналия сезон разликата между гумите беше около 1,5 секунди на обиколка, но сега ще е близо два пъти по-малка – около 0,8 сек. В допълнение профилът на гумите ще бъде променен за повече контактна площ и съответно по-добро управление.

"Тези промени ще осигурят повече възможности за изпреварвания и ще помогнат за подобряване на шоуто, смята президентът на "Пирели" Марко Провера. - Като цяло гумите ни ще бъдат малко по-меки, което ще добави повече скорост."

Супермеките сликове са останали почти незасегнати от промените, за разлика от останалите три вида. Най-големите новости са при твърдите смеси, които според "Пирели" вече са много близки или дори по-бързи от миналогодишните медиуми.

Основната идея на промените е да се премахне голямото предимство и използването на един тип гуми в състезание, както това често се случваше с меките смеси през изминалия сезон. В същото време по-бавните гуми ще се износват малко по-бавно от останалите. На теория това трябва да затрудни повече отборите в избора им, предаде Дневник, цитиран от livesport.

В "Пирели" очакват и през новия сезон състезанията да протичат с поне две или три спирания в бокса.

"Според някои слухове притискащата сила през 2012 г. ще бъде по-малка от тази през миналата, но в действителност това може да се окаже различно, обясни спортният директор на компанията Пол Хембри. - Теоретично трябва да сме помогнали състезанията да станат по-интересни. Но може да се окаже, че сме били твърде консервативни или пък твърде агресивни. Няма как да го знаем преди шампионатът да започне".