След победата на Себастиан Фетел и "Ферари" в Австралия, днес отборите ще проведат квалификацията си на острова, намиращ се в Персийския залив, а утре от 18:10 българско време ще започнат състезанието.
 
Стартът ще бъде по тъмно за пета поредна година. Надпреварата в Бахрейн се превърна във втората вечерна след тази в Сингапур.
 
Пистата "Сахир" се намира в едноименната пустиня. Построена е от държавния глава - шейх Салман бин Хамад Ал Калифа, който е луд по моторните спортове.
 
Проектът на стойност 150 милиона долара е завършен на 17 март 2004, а преди 14 години - на 4 април 2004 г. приема първия си старт.
 
Тогава всички мислят, че в Бахрейн няма да са готови за старта и призовават за неговата отмяна, но Бърни Екълстоун се застъпва за бахрейнските си приятели и състезание все пак има.

Печели го Михаел Шумахер, а 10 години след победата му, завой номер 1 бе кръстен на него (единственият завой на пистата с име), по това време той вече бе в кома след тежкия инцидент по време на ски в Алпите.
Embed from Getty Images
 
Екълстоун спасява първия старт през 2004 г., но не успява да го спаси през 2011 г. Тогава Гран При на Бахрейн трябва да е откриващото състезание за сезона, но в страната избухват антиправителствени демонстрации, част от Арабската пролет.
 
Стартът се отлага на няколко пъти , а през юни се взима окончателното решение, че състезание в Бахрейн няма да има през сезон 2011.
 
Година по-късно протестите все още бушуват и макар доста от пилотите да са против, състезанието се провежда. Печели го Себастиан Фетел.
 
Седем пилоти са триумфирали в 13-те издания, като Фетел и Фернандо Алонсо имат по три победи. Освен тях, от настоящите пилоти победи в Бахрейн е записвал Люис Хамилтън (2014 и 2015 г.).
 
При конструкторите "Ферари" има пет победи.
 
Именно Скудерията и Себастиан Фетел триумфираха през миналата година. Втори и трети останаха пилотите на "Мерцедес" - Люис Хамилтън и Валтери Ботас.
 
Фаворит на букмейкърите за утрешния стар е Фетел, но това е без да се взима в предвид  днешната квалификация.
Embed from Getty Images
 
Пистата е с дължина 5,4 км, а състезателите ще завъртят 57 обиколки. Завоите са 15.
 
Най-бързата обиколка е дeло на Люис Хамилтън - 1:32.798 минути.
 
 
Символ на пистата е кулата Шахир. В осем етажната ВИП сграда освен администрацията, има модерни ресторанти, както и луксозна тераса с чудесен изглед към цялото трасе.
 
Седящите места са 45 000, а централната трибуна на страрт-финалната права е с капацитет 10 000 места.
Embed from Getty Images
 
Рекордната посещаемост бе отчетена през миналата година, когато 33 000 присъстваха на състезанието.
 
Около пистата има точно 400 палми, а всички фенове очакват с нетърпение неделния старт - определено един от най-екзотичните през сезона.