Този въпрос изникна внезапно след фантастичното представяне на австралиеца по време на Гран при на Китай, където той триумфира по безапелационен начин.
 
Рикардо кара уникално в гонка, която бе най-интересната от началото на сезона и може би от десетки месеци насам. Уникално състезание.
 
Пилотът на "Ред Бул" се описва по следния начин в трето лице: "Изглежда сладък и добричък, но е най-безстрашното животно в царството на животните. Може да преследва всичко живо".
 
И това бе доказано отново в Китай, където победата бе шеста в кариерата му. Не е най-важното, че Рикардо е бърз. Той може да достигне и да задмине всеки, независимо колко невъзможна е дистанцията. 
 
Изпревари последователно Хамилтън, Фетел и Ботас - може би тримата най-силни пилоти във Формула 1. За такова постижение се нуждаеш от агресия и малка доза безразсъдство.
 
Само че Рикардо балансира с много умения, чувство към автомобила и перфектно изчисляване на рисковете и цената на тяхното поемане. Точно тази негова преценка липсва на съотборника му в "Ред Бул" Макс Верстапен.
 
Младият холандец доказа това за пореден път в Шанхай. Първо се опита да задмине Хамилтън без изобщо да има необходимото пространство да осъществи едно такова изпреварване в седми завой. 
 
Люис сподели след състезанието: "Дори не го видях, бях си просто в ъгъла. Когато видях повторението, не разбрах защо бе там".
 
После Макс опита да изпревари и Фетел и това доведе до контакт между двата болида, който прати германеца на седма позиция. Верстапен получи 10-секундно наказание.
 
Това бе трети пореден старт, в който младият пилот предприема противоречиви атаки в хода на надпреварата. Кристиян Хорнер го бе предупредил, че е нужно чисто състезание.
 
Там е голямата разлика между Макс и Рикардо. Австралиецът направи изпреварване по конец срещу Ботас, което му донесе победата. Да, то бе рисково, но в рамките на разумното и позволеното.
 
"Бяхме близо и беше напрегнато, но честно изпреварване. Видях, че иска да се защити, приближих се и в крайна сметка остана достатъчно място", обясни Дани след края на състезанието за действията на Валтери.
 
Истински впечатляващото е, че колкото и тези негови ходове да изглеждат драматични и напрегнати, те винаги са изчислени и не излизат от контрол. 
 
Гениалният ход на "Ред Бул" да смени гумите на двата болида последователно, включително и по време на колата за сигурност, дават индикации.
 
А те са, че този отбор може да е конкурент за титлата. Състезанието в Китай е безспорно доказателство при едно такова твърдение.