За кратките 25 години, в които бе на този свят, той бе спечелил не една и две битки на пистата. За съжаление не успя да се пребори в най-тежката и дълга такава - за живота си.

Преди точно 5 години, на 17 юли 2015, от този свят си отиде един от ярките таланти на Формула 1 - Жул Бианки.

Френският пилот прекара само два кратки сезона на стартовата решетка на най-добрите. Надали някой е мислел, че състезанието на японската писта "Сузука" през 2014 година ще бъде последно за него във Формула 1, но уви, това бе точно така.

Продукт на академията на "Ферари", Бианки рано или късно щеше да застане зад волана на болид на Скудерията. Ако не бе случката на онзи седми завой на дъждовната "Сузука", при който Жул излетя от трасето и се удари в трактор, изнасящ друг разбил се болид.

Последният завой на Жул Бианки във Формула 1. Талантливият французин получи черепно-мозъчна травма, която за съжаление се оказа фаталнa и той почина след 9 месеца в кома.  На 25-годишна възраст.

Случи се 21 години след последната смърт във Формула 1 - на Айртон Сена. А това не бе първaта подобна загуба във фамилия Бианки. През 1969 година чичото на Жул, Люисен, загива по време на тестовете за "24-те часа на Льо Ман".

Жул притежаваше всички качества за това да бъде звезда - първо на пистата, където класата му се забелязваше дори и в болидите на неособено претенциозния тим на "Маруся".

Спечели първите точки в историята на отбора. Освен това имаше харизма, стил и озаряваща усмивка, с която винаги ще бъде запомнен.

Тогавашният президент на "Ферари" Лука ди Монтедземоло призна че Жул наистина е бил фаворит за заместник на Кими Райконен при италианците, след като бе и тест пилот на тима.

Пет години по-късно Жул Бианки не е забравен, а Формула 1 си спомня за лъчезарността, добротата и състезателния му дух. Качества, които сякаш са се пренесли в друг талантлив пилот, каращ за "Ферари" в момента.

Шарл Леклер. Чийто кръстник бе именно Жул Бианки...