Фернандо Алонсо хвърли не съчки, а гориво в огъня на скандал във Формула 1 с интервю, в което някак с лека ръка омаловажи частично успехите на двамата най-титулувани пилоти в историята.

Седемкратните шампиони Михаел Шумахер и Люис Хамилтън са от различна ера, но са с еднакъв митичен статут в спорта, въпреки че британецът още се състезава и дори се надява да стане едноличен №1 в историята с осми триумф.

В интервю за вестник "Телеграаф" в Нидерландия, дадено в часовете преди Гран при на Мексико този уикенд, Алонсо е цитиран да казва:

"През този сезон Верстапен е доминиращият пилот, той спечели титлата без никакви затруднения.

През миналия обаче бе различно. Той се представи по-добре от Люис в края на състезанието миналата година и затова заслужи титлата тогава. Макс заслужава уважение за представянето си.

Разбира се, имам огромен респект и към Хамилтън, но е различно. Да, спечелил си седем световни титли, но в повечето случаи се състезаваш единствено със съотборника си. Ако спечелиш шампионата, когато насреща са пилоти и отбори с еднакви ресурса и възможности на колата като твоите, тогава една титла има по-голяма стойност.

През 2005-а и 2006-а аз стартирах силно, отворих преднина и контролирах нещата, въпреки че имах съперници с по-добри болиди и възможности. Не се състезавах с Джанкарло Фисикела (неговият съотборник по това време), а с пилотите от другите отбори.

Не видях Макс да става шампион, като се състезава само с Перес и Албон.

Шумахер в предишни години често се състезаваше с Рубенс Барикело, така стана пет пъти поред шампион с "Ферари". Люис обикновено имаше за конкуренти само хората от своя отбор - Нико Розберг и Валтери Ботас. Има разлика в такава титла, не мислите ли?"

Думите на двукратния шампион от Испания безспорно са странни, но не и чак изненадващи по посока на британеца. Между двамата тлее неприязън от времето, когато се състезаваха в един отбор - "Макларън" (2007 г.) и бяха в конфликт.

Хамилтън несъмнено е бил жегнат от такива коментари, но отвърна дипломатично след Гран при на Мексико в неделната вечер (българско време):

"През годините винаги съм се отнасял уважително към всеки от колегите ми. Интересно е да прочета такива коментари, наистина. Не че има значение за мен, но беше интересно да ги видя."

Шефът на отбора на "Мерцедес" Тото Волф бе по-остър:

"Алонсо обича да дразни и да създава заглавие. Това е доста смешно, истинска комедия. Спортът ни е такъв, има нужда от заглавия и от сензации. Но не мисля, че Люис изобщо се интересува от такова изказване, а и не би трябвало."