Фернандо Алонсо се завърна във Формула 1 след тригодишно отсъствие, но сезонът не стартира идеално. Испанецът претърпя тежък инцидент през януари, когато тренираше в Швейцария и бе ударен от автомобил, докато въртеше с велосипеда си по местно шосе. Наложи се операция, Алонсо все пак стартира сезона в болида на "Alpine", но дотук в четири старта е взел само пет точки.

Испанският в. "Марка" интервюира двукратния шампион и го пита за последствията от катастрофата, за завръщането, както и за съперничеството с един стар познайник, някогашен съотборник и вечен противник - Люис Хамилтън. Двамата бяха заедно в "Макларън" преди 14 сезона, като годината мина в открит конфликт между тях. След това отношенията им се подобриха, въпреки че на пистата бяха винаги в спор.

За физическите последствия от катастрофата

"Още имам болки в устата си, при хранене или когато се променя температурата - разкрива Фернандо за травмите от инцидента. - Имах фрактура в челюстта, и днес продължавам да ям по-меки храни, да внимавам... Имах също така тежък удар в рамото и един в коляното. Но те минаха с рехабилитация, нямаше усуквания, фрактури или други трайни контузии.

От около седмица (интервюто е взето в петък, преди Гран при на Испания - б.р.) за първи път не ме боли нищо друго, освен челюстта. Имам проблеми, когато рязко завъртам глава, а това е доста сериозен казус, когато караш болид във Формула 1, разбира се..."

За психическите травми

"Да, в началото ги имаше. Мина месец и нещо от инцидента, преди да се успокоя напълно, когато шофирах автомобил, велосипеда или в болида на тестовете. Сега всичко е нормално. Не бих го нарекъл страх, просто някакво неясно безпокойство. Сега вече го няма."

Адаптацията след завръщането във Формула 1

"Не може да няма такава, всичко е променено от последния ми сезон. Във Формула 1 всичко се променя бързо, дори в рамките на една година, какво остава за три. Мисля, че в кариерата ми се случиха доста запомнящи се неща, но едно от най-великите е, че успявам да се адаптирам към трета различна епоха от Формула 1. А се адаптирах и към Дакар, и към Льо Ман, и към Дайтона... Но сега виждам времената ми, които се подобряват, така че всичко върви нормално."

За успехите на Хамилтън и това, че той има най-добрата кола

"И така да е, не мисля, че се оценяват достатъчно високо. Защото, когато си в най-добрата кола, ти трябва да показваш резултати постоянно. Нямаш право на отпускане ни в дъжд, ни в пек - всеки уикенд. Освен това да си в постоянен синхрон с отбора, да е перфектна и всяка смяна на гуми, всяка настройка. Всяка стратегия за състезание.

И той го прави. Люис е в най-добрия момент от кариерата си във всички компоненти - като каране, като химия с отбора си, като малко късмет, който винаги е нужен на шампиона. Имате най-добрата кола, но ако не сте на ниво всеки уикенд, това ще доведе до лавина от критики и загуби. И до грешки от нерви.

Мога да оценя много, много високо това, което Хамилтън прави в момента. А и "Мерцедес" няма господството, което имаше преди три или четири години. Тогава печелеше по-лесно. Днес е друго, но той винаги дава сто процента и е на ниво."

За празните трибуни заради пандемията

"Различно е, липсват ми феновете. Има една особена топлина, енергия, която те дават на състезанията. Различно е да вдигнете глава, докато чакате зелената светлина на старта, и да видите 130 000 души, в сравнение с това да видите празните трибуни. Липсва един допълнителен адреналин, дори напрежение в добрия смисъл, което те ни дават. Но ни казаха, че постепенно публиката ще се завърне още този сезон, така че - има и позитивни новини на този фронт."

Снимка: Getty Images/Guliver Photos