Предстои състезанието за Голямата награда на Абу Даби във Формула 1, което ще е по-специално за един от пилотите.

След дълга и успешна кариера от 17 сезона, Фернандо Алонсо ще влезе в своя "Макларън" за последната си надпревара преди да се откаже.

Испанецът призна, че Формула 1 няма да му липсва особено, заради промяната в спорта в последните години. Той разкритикува новите правила и заяви, че те дават предимство и на пилоти, които не са достатъчно талантливи.

"Сега и на по-неталантливите пилоти им се помага. Тренират много в симулатора и когато се явят на пистата знаят къде са рисковите участъци, къде са бордюрите и къде може да имат проблеми. И в повечето случаи има един нормален начин да стигнеш до финала.

Всичко е за да се спестява енергия. Инженерите ти казват какво да правиш и ти само следваш инструкции. Не ти се налага да действаш инстинктивно.

Когато нямахме всичката тази информация, почти всичко зависеше от нас. Качваш се в колата в неделя и действаш.

Промените в правилата са в грешна посока, защото сега отборите не влагат въображение и различни стратегии. Има фиксирано гориво за всички, фиксиран тип гуми с еднакво натоварване и всичко е еднакво за всички", сподели Алонсо.

За него предстои кариера в Инди 500, където ще се опита да запълни голям шлем от титли там, във Формула 1 и 24 часа на Льо Ман.