Фантастичното представяне на Фернандо Алонсо в Гран при на САЩ бе пратено по дяволите. Испанецът започна състезанието в Тексас от четиринадесета позиция, претърпя катастрофа, при която за кратко се оказа във въздуха, а след това загуби и едно от страничните си огледала, но въпреки това успя да се пребори за позиция в точките и седмо място в крайното класиране.

Двукратният световен шампион обаче получи наказание от 30 секунди часове след края на състезанието, което го прати далеч извън десетката. Според новото класиране след санкцията Фернандо е петнадесети.

Седмата позиция пък отива при друг световен шампион - Себастиан Фетел ("Астън Мартин"), осми става Кевин Магнусен ("Хаас"), девети е Юки Цунода ("Алфа Таури"), а съотборникът на Алонсо в Алпин, Естебан Окон, взима десетата позиция.

До наказанието се стигна след оплакване от страна на "Хаас", които са заявили, че колата на Алонсо не е била достатъчно безопасна. Американците са подали жалбата след като дясното огледало на Фернандо излетя в последните обиколки на надпреварата, а преди това на два пъти са предупреждавали рейс контрола, че нещо способно може да се случи.