Огромният успех откъм популярност, който Формула 1 жъне отвъд окена е забележим в последните години, а доказателство за това са трите старта, които ще видим в САЩ през новия сезон, а към това добавяме и традиционните в Канада и Мексико.

Феновете на автомобилния спорт в САЩ все повече поглеждат към Формула 1, а не към своите традиционни надпревари, а всичко това доведе и до официалната кандидатура на американски отбор, който иска да се включи.

В основата на това е компанията "Andretti Autosport", основана от легендарния пилот и шампион във Формула 1 - Марио Андрети. Компанията му притежава редица успешни тимове в популярните отвъд океана НАСКАР и Инди серии, както и в картинг сериите и Формула Е.

Зад компанията в това начинание застава автомобилният гигант "Дженеръл Моторс", който с марката си "Кадилак" възнамерява да нахлуе на сцената на Формула 1.

Така официалната кандидатура носи името "Андрети Кадилак", но трудностите пред нея тепърва започват.

От ФИА още преди време бяха обявили, че нови отбори няма да има до 2026-а, когато идва ред на новата генерация задвижващи елементи и на поредната порция радикални промени в спорта.

Разбира се, във всяко правило си има вратички и изключения. Има законови начини "Андрети Кадилак" да влезе в спорта и по-скоро, но трябва да получи огромното одобрение на останалите отбори и шефовете на ФИА.

Подобно нещо на този етап не изглежда като популярна опция сред отборите, защото ще означава нов конкурент, а и подялба на приходите на 11 парчета, а не на 10, както е в момента.

За всички е ясно обаче, че щом амбициозният план е задействан, то е въпрос на няколко години да видим и американски гигант по пистите на Формула 1.