Тримата най-титулувани пилоти от настоящия състав на кервана във Формула 1 се възмутиха от организацията, решенията и целия хаос, съпътствал неделното "най-кратко състезание в историята", както иронично го нарекоха медиите.

Вместо Гран при на Белгия на пистата "Спа", заради ужасните условия с порой и минимална видимост, старт реално нямаше.

Пилотите два пъти бяха връщани в бокса, за да се опитат да започнат все пак състезанието, но се прецени, че е невъзможно.

Болидите направиха две обиколки зад колата за сигурност, а след това бяха раздадени точки - според класирането в квалификацията.

Те са наполовина от нормалните за старт във Формула 1, като Макс Верстапен е победител и взима ... 12.5 точки. С тях е само на 3 от лидера в генералното класиране Люис Хамилтън (202.5).

Но като цяло това решение се стори доста странно на тримата големи шампиони в състава на Формула 1  в момента - Люис Хамилтън (7 титли), Себастиан Фетел (4) и Фернандо Алонсо (2). 

"Пълен фарс, явно в нашия спорт вече само парите говорят - каза Люис, който бе бесен пред камерите на Sky Sports. - Естествено, че можеше да има други решения.

Ясно е, че днес нямаше как да се състезаваме, не бе приемливо за сигурността на хората и изобщо недоумявам защо ни върнаха на пистата. Това е цинизъм, просто искаха да впишат резултат и това е. А можеше да се търси отлагане и да направим истинско състезание."

Алонсо, който се завърна след близо три години извън Ф1 през този сезон, също бе изумен:

"За някои пилоти точките днес са като коледни подаръци. Раздадоха им ги... Не се състезавахме, а те си прибират точките в актива. Направо е шокиращо. Не знам в какво се превръща този спорт, не може да печелиш точки без състезание."

Фетел, който е пети след двете обиколки на "Спа", е на същото мнение:

"Няма състезание, няма точки - това е толкова очевидно. Или го правим в друг ден, или просто го зачеркваме, не се е случило. Хората дойдоха тук днес и седяха в дъжда над 3 часа, за да чакат да ни видят как се състезаваме. Поне от уважение към тях да не бяха раздавали точки... Сега излиза, че те не са гледали старт от Формула 1, а той се е състоял и е отразен в класирането."