Бърни Екълстоун този път се ядоса на поредната тирада на шампиона Люис Хамилтън и отвърна подобоващо.

89-годишният бивш собственик и доайен във Формула 1 явно не е изтърпял критиките на пилота на "Мерцедес", който обвини всички в расизъм, недостотатъчна образованост по темата с дискриминациите и игнориране на проблема.

"Люис може да направи един добър старт по темата, като обясни на хората как така хората, които не са с бял цвят на кожата, получават привилегии във Формула 1 - изригна Екълстоун. - Това категорично не е вярно!

Казва, че съм необразован и игнорирам проблема (очевидно Бърни се е разпознал в думите на Хамилтън - б.р.), но ще му отвърна следното - аз съм не по-малко образован от теб, а ако не бях такъв, и то в едни други времена и в условията на война, днес Формула 1 нямаше да е това място, в което имаш шанс да печелиш пари и слава.

Аз имах успехи в живота и бизнеса и преди Формула 1, а той може ли да каже същото за себе си?

Ще му кажа още, че следващият път, когато спечели състезание или титлата, това ще е не защото е с черен или бял цвят на кожата, а заради уменията му на пилот. Върху това трябва да се концентрира, защото отдава твърде голямо внимание на други теми. Просто бъди този, който си - добър си в нещо, прави го!

Различни сме - един е нисък, един е по-едър, друг е по-слаб... Някои са красиви, други не толкова. Но именно в това е тайната - живей живота си без да отнемаш възможността на различните от теб да го правят.

Ако не знае, ще му кажа и още нещо - аз изтеглих Формула 1 от Южна Африка преди години, след като един бял уби един тъмнокож журналист заради неговите коментари. Ето това е как аз разбирам борбата с расизма.

Животът не е честен към всички, за това е прав. Но слепи обвинения кой е расист и кой не, не мога да приема."