Бившият президент на Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) Макс Моузли призова сезон 2020 във Формула 1 да бъде отменен заради глобалната пандемия от коронавирус.

"С чакане нещата могат да стават само по-зле, особено когато всички са в пълна неведение. Няма гаранция, че ще имаме състезания през юли, а и тази опция постепенно става все по-нереална", каза бившият шеф на ФИА в интервю за ДПА.

Запитан какъв съвет би дал на наследника си Жан Тод, Моузли отговори: "От доста време не контактувам с никого от Формула 1 и нямам вътрешна информация".

Той обаче е убеден, че сезонът трябва да бъде отменен, след като до момента Формула 1 и собствениците на правата от "Либърти Медия" бяха принудени да отложат или да отменят първите девет старта от кампанията.

"Ако това се случи, отборите и промоутърите на състезанията ще се сдобият със сигурна представа какво да правят. Така те ще могат да планират следващата година и да работят за нея", добави Моузли.

"Докато не стане ясно как ще се развие глобално пандемията, ние няма как да правим рационални планове и за Формула 1", завърши Моузли, който навърши 80 години в понеделник.