Михаел Шумахер е далеч от публичното пространство вече почти десетилетие. Седемкратният световен шампион претърпя инцидент по време на ски, в следствие на който получи множество травми и никой не го е виждал оттогава, а ситуацията около състоянието му продължава да е обвита в мистерия и до днес, като семейството му напълно очаквано не дава каквато и да било официална информация.

Все пак отвреме навреме Жан Тод, бившият шеф на "Ферари" или някой друг, близък до Шуми, съвсем малко повдига завесата около случващото се с германската легенда. В случая това стори Роже Беноа - швейцарски журналист, който има зад гърба си редица години отразяване на Формула 1.

Швейцарецът минаваше за един от най-доверените хора на Шуми в активните му състезателни години, а двамата дори имаха традиция след състезание да пушат пури заедно.

Запитан от "Блик" дали може да внесе светлина относно състоянието на Михаел и възстановаването му, той отговори така - "Не. На този въпрос има само един отговор и той е този на сина му Мик от едно от редките му интервюта, когато каза, че би дал всичко, за да може да говори с баща си".

"Това изречение казва всичко необходимо относно това какво се случва с него в последните вече над 3500 дни. Случай, в който няма надежда", добавя още Беноа и също така споделя, че с Шуми са имали разрив в отношенията за доста време заради различни виждания, но са ги изгладили след Гран при на Япония през 2011 година.

Става дума за критики от негова страна при завръщането на Михаел на пистата с "Мерцедес" през 2010-а. Тогава Беноа пише, че резултатите са доказали тезата му. Шуми записа само един подиум за три години, което описва като "тъжен и трагичен завършек на кариерата на подобна суперзвезда".

"През 2011-а на "Сузука" видях, че идва към мен. Доближаваше се повече и повече, а после ме подмина. Но след два метра спря, върна се, удари ме по крака с ръка и каза - "Нека забравим всичко, което се е случило. Да започнем отначало". И така възобновихме отношенията си", добавя журналистът.

В момента отново има пилот с фамилия Шумахер в семейството на "Мерцедес". Синът на легендата, Мик, e резервен пилот на "сребърните стрели", след като изгуби мястото си в отбора на "Хаас".