"Мерцедес" изглежда ще осигури на Даниел Рикардо бъдеще във Формула 1, след като стана ясно, че някогашната австралийска звезда рискува да остане без място при най-добрите за следващия сезон. Рикардо, който по време на престоя си в "Ред Бул" бе редовен претендент за титлата, но сега, когато кара за "Макларън", определено е далеч от най-добрите си дни, ще напусне досегашния си отбор в края на сезона.

Това се случва предсрочно, една година преди края на сделката между двете страни, но реално не е изненада, особено предвид резултатите на Дани Рик. Осемкратният победител в състезания от F1 се очаква да бъде резервен пилот на "Мерцедес" през сезон 2023.

Към момента единствените отбори, в които има свободни места, са опашкарите "Хаас" и "Уилямс".

Подобен ход на "Мерцедес" обаче е обвързан и с малко по-далечно бъдеще. Договорът на Люис Хамилтън с отбора изтича в края на следващия сезон. И макар наскоро седемкратният световен шампион да заяви, че иска да кара още поне пет години, Тото Волф търси и План "Б" при евентуална раздяла с Люис.

А именно такъв се явява Рикардо, който е доказал уменията и таланта си през годините и би могъл да замести Хамилтън.

Според Canal+ преговорите са на финалната права и всичко е просто въпрос на време, а тези твърдения бяха подсилени от това, че по време на Гран При на Сингапур австралиецът бе забелязан да напуска гаража на "Мерцедес".

33-годишният Рикардо има 302 старта, 32 подиума и 8 победи при най-добрите. Освен за "Ред Бул" и "Макларън", той е карал и за "Торо Росо и "Рено".

Двете му най-силни представяния в шампионата при пилотите бяха третите места през 2014 и 2016 година.