Макар и с няколко месеца закъснение, сезонът във Формула 1 стартира и е в ход, а едва ли за някого е изненада, че убедително в класирането води шесткратният шампион Люис Хамилтън. Победите му вече не са новина, а един от акцентите през сезона са ежеседмичните провали на "Ферари".

Любимата на милиони Скудерия е на път да запише най-слабия си сезон от 40 години насам, когато заема 10-то място в класирането при конструкторите.

Днес обаче мислите за ужасяващия сезон ще са на заден план, защото тази неделя е специалният ден на "Ферари". А и целият състезателен уикенд в Тоскана преминава в чест на Скудерията.

Причината е, че стартът е №1000 за най-успешния тим в историята на Формула 1.

Феноменално постижение, до което нито един от другите отбори не е дори близо. На второ място по този показател е "Макларън", който днес ще запише 872-ия си старт.  Далеч зад легендарната марка с кончето от Италия.

Именно поради тази причина, мястото на старта също е спецално - домът на Скудерията "Муджело".

Пистата в тосканското градче Сан Пиеро е собственост на "Ферари", а на нея се извършват всички тестове на червените болиди. По завоите на "Муджело" се тестват машините, които грабнаха 16 отборни титли в този спорт.

Снимка: Getty images/Gulliver photos

Именно това е най-значимият показател в отборната надпревата, като "Ферари" води убедително и тази класация. Втори е "Уилямс", който има със седем шампионски титли по-малко.

По случай празничния повод, болидите на "Ферари" ще бъдат в оригиналния за тима цвят бордо, с който започва да се състезава отборът преди промяната към символичното днес ярко червено.

И по традиция, рожден ден без гости не може да мине. По време на състезанието днес, по трибуните на "Муджело" ще присъстват все пак 2880 фена. Това ще са първите, а може би и последните зрители, които ще гледат надпревара от сезон 2020 на живо.

Снимка: Getty images/Gulliver photos

Както всеки домакин, отборът на "Ферари" може да променя различни детайли в дома си, а този път те се случват изцяло със съгласието на ФИА.

Например колите за сигурност, които ще бъдат изцяло в червени, придържайки се към дрескода на домакина. Като цяло това ще е един по-церемониален старт, в който червеното и бордото ще преобладават.

Снимка: Getty images/Gulliver photos

В минтутите преди надпреварата ще бъдат припомнени някои от най-славните мигове на отбора, а пилот с фамилия Шумахер ще направи няколко демонстративни обиколки. За съжаление това няма как да е седемкратният шампион Михаел, но мощен червен болид ще подкара синът му Мик.

В досегашните си 999 състезания във Формула 1, червените болиди за управлявани от общо 80 пилоти, които са спечелили 238 старта, 228 полпозишъна и 772 пъти са се качвали на подиума.

Състезание №1 за "Скудерия Ферари" е в първия сезон през 1950-а, когато отборът участва в пет от седемте старта. По време на втората надпревара в Монако, четирима пилоти на "Ферари" стартират, като легендарният Алберто Аскари дори успява да завърши втори и се качва на подиума.

Отборът от елитни пилоти на Енцо Ферари обаче трябва да чака девет старта, за да стигне до първата си победа. Тя идва в сезон 1951 г., когато на "Силвърстоун" аржентинецът Хосе Фройлан Гонсалес печели, управлявайки червения болид.

10 години след първия успех идва и първата титла. През сезона 1961 г. американецът Фил Хил печели първото място в оспорвана битка с немския си съотборник Волфганг вон Трипс.

За съжаление на хилядите фенове на Скудерията, това велико чувство да се печелят титли става леко позабравено. При пилотите за последно шампион стана Кими Райконен през 2007-а, като година по-късно 'Ферари" спечели отново при конструкторите, но не качи свой пилот на върха.

Днешният старт, освен символичен, обещава да е и доста любопитен предвид факта, че освен преминалите през "Ферари" пилоти, другите не са тествали пистата "Муджело". А това винаги крие изненади.

Все пак конкурентите от "Мерцедес" се заканиха да помрачат тържествата за рождения ден с победа в дома на съперника в "червения" старт, който ще премине изцяло под символиката на "Ферари".

Снимка: Getty images/Gulliver photos