Десеткратният победител във Формула 1 Валтери Ботас се присъедини към отбора на "Алфа Ромео за 2022 година, след като напусна "Мерцедес" и сега се радва на страхотното си представяне.

Финландецът прекара пет години в сянката на Люис Хамилтън, където нескрито беше използван само като втори пилот, но сега е различно.

"Алфа Ромео" се радва на страхотен старт на сезона, след като през миналия завоюва общо 13 точки за генералното класиране. Сега след само шест състезания тимът има заработени 41 точки, от които 40 са на сметката на Валтери.

Финландецът само веднъж не успя да завърши надпревара, а в останалите пет неизменно финишираше в топ 10. Рекордното му класиране дойде в Гран при на Италия, където бе пети.

Снимка: Getty Images

През миналия уикенд в Монако един от неговите колеги - Пиер Гасли от "Алфа Таури", заяви че разликата между големите отбори и тези в средата на таблицата е огромна, но и че само Валтери Ботас може да я заличи със сегашното си представяне. Сега финландецът обясни кое при него е различно.

"Стартът на сезона е много добър. Чувствам се щастлив тук и това е място, на което мога да покажа най-добрата си версия. Мога да карам по начина, по който искам. Атмосферата в тима е мотивираща, а желанието на тези хора ме вдъхновява.

Това ме кара да натискам още повече и като цяло стартът на сезона е добър. Има все пак неща, които трябва да се подобряват. Работим по стартирането на състезанията, които още не са на нужното ниво. Освен това и стабилността на колата се нуждае от подобрение при висока скорост. На отборно ниво може да очаквате още много. На лично се чувствам добре, но и там може да стане още по-добре", каза Валтери.

Откакто е в "Алфа Ромео" Валтери Ботас на няколко пъти влезе в битки с пилотите на "Мерцедес" Люис Хамилтън и и Джордж Ръсел, като веднъж успя и да завърши пред бившия си британски съотборник.

При един успешен сезон може да се окаже, че финландецът може да получи нова оферта от отбор, който се бори за световната титла. Тепърва предстои развръзката на тазгодишната кампания и ще е интересно да наблюдаваме представянето му, което изглежда впечатляващо, когато получи свобода на действие.