Вероятно сезон 2023 във Формула 1 ще счупи всички рекорди за доминация в историята на този спорт, а това ще се дължи изцяло на Макс Верстапен и "Ред Бул".

Нидерландецът абсолютно безпроблемно спечели своето осмо поредно състезание и общо десето от 12-те от началото на сезона.

Той го направи с присъщата за него брутална доминация, като макар да стартира от петата позиция, успя да завърши с малко над 20 секунди аванс пред съотборника си Серхио Перес, с когото уж карат еднакви болиди.

Общо взето подобна бе разликата с втория във всяко от последните състезания, като съвсем логично Верстапен вече води с внушителните 125 точки в генералното класиране. Това са пет поредни състезания, в които шампионът не трябва да взима точки, а преследвачът му Серхио Перес неизменно да печели, за да го настигне.

А скуката от еднообразните победи започна да кара Макс открито да се подиграва на своите конкуренти, което не се хареса на феновете, които и без това губят интерес в този абсолютно лишен от интрига сезон.

Вчера на "Спа", когато вече бе ясно, че само чудо би отнело победата на Верстапен, той получи съвет по радиото да намали темпото, за да съхрани своите гуми и да не рискува прекомерното им износване.

Отговорът бе светкавичен, като Макс предложи на своя тим просто да вдигне темпото и след това да мине през бокса, което дори нямаше да му коства първото място.

"Да потенираме ли малко спирания в бокса", бяха точните думи на Макс, придружени с ехиден смях.

Естествено, той получи отрицателен отговор от своя тим, но самият факт, че нидерландецът може да проявява подобни волности в края на всяко състезание е притеснителен за доминацията, която има над останалите отбори.