Люис Хамилтън няма скоро да отпусне шампионската си примка около Формула 1, предвиди Жан Тод.

Президентът на ФИА (Международната автомобилна федерация) говори на церемонията по връчването на наградите в края на 2020 г. в моторните спортове.

Французинът коментира доминацията на "Мерцедес" и Люис, която често е сравнявана с тази на "Ферари" с водещ пилот Михаел Шумахер. Именно Тод бе директор на онзи тим.

"Тяхното превъзходство днес е толкова голямо, колкото никой тим никога не е имал във Формула 1 - призна Тод. - Колата им е невероятна, много надеждна, а има в нея и страхотни пилоти.

Хамилтън е просто феноменален. А когато имате изключително бърз болид, който никога не се проваля технически, плюс ас, който не прави грешки, ще имате победи и шампионски титли. Това няма да приключи скоро."

Тод бе запитан за сравнение между Люис и Шуми, с когото е добър приятел.

"Двама големи шампиони и много специални като хора - коментира французинът. - Михаел бе винаги готов да подкрепи всяка добра кауза, правеше страшно много за обществено значими неща, като тази му страна оставаше встрани от камерите. Днес Люис води много битки, и то с лицето си, пред светлините на прожекторите.

Страхотни лидери на спорта ни. Не бих искал да ги сравнявам, съвсем различни са в личен план. Но можем спокойно да ги сравним със 7 срещу 7..." Естествено, Тод визира равния брой световни титли, спечелени от двамата.

Съпругата на Михаел - Корина Шумахер, също се включи в церемонията, за да получи "Президентската награда на ФИА", присъдена на германския пилот.

"Благодаря на всички. Михаел винаги имаше сърце да помага, винаги бе отворен за всички в нужда. Той обичаше този спорт толкова много...", бе краткото изявление на Корина.