Сезон 2021 във Формула 1 ни върна към доста позабравени емоции на истинска и свирепа битка за шампионската титла.

Може би от сезон 2016, когато съотборниците Нико Розберг и Люис Хамилтън до последно се бориха за първото място, не бяхме виждали толкова интригуваща развръзка. А сега дори говорим за пилоти от различни тимове в лицето на Макс Верстапен ("Ред Бул") и защитаващият титлата си британец с "Мерцедес".

Сезонът навлиза в своята заключителна фаза, като пет състезания преди края нидерландецът има аванс от 12 точки, което ни обещава истинска драма до самия край. 12 точки може и да не изглеждат толкова много с оглед на факта, че победителят от всеки старт прибавя по 25 към актива си, но от лятото нито един от двамата замесени в тази битка не е натрупвал такъв аванс спрямо конкурента.

Това се случи в неделя, когато в класическа битка помежду им от първата до последната обиколка, победител се оказа Верстапен. При това на пистата в Тексас, която дълги години бе доминирана от "Мерцедес" и Хамилтън. Изглежда, че това е ключов момент, който дава аванс на Макс преди предстоящите 7 седмици, в които ще видим пет решителни старта.

Снимка: Getty Images

А ето какво ни очаква и какви са възможните сценарии в битката за титлата:

До края на сезона за Формула 1 предстоят състезания в Мексико, Бразилия, Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ, като все още има прекалено много точки за разпределяне, за да може някой от пилотите да е спокоен.

Анализаторите обаче отделят специално внимание на следващия старт в Мексико, който се смята за нещо като ахилесова пета за "Мерцедес".

Прогнозите са, че на пистата "Аутодромо Херманос Родригес" фаворит ще е Макс Верстапен, а и не е тайна, че в "Мередес" обмислят да прибегнат до нова смяна на двигателя на Хамилтън, което ще означава места назад в стартовата решетка. Ако видим подобно развитие, то след мексиканския старт на 7 ноември, пилотът на "Ред Бул" вече може да изглежда още по-близо до титлата.

Снимка: Getty Images

Самият факт, че водещите букмейкъри в света дават коефициент от 1.44 за Макс срещу 2.85 за Люис Хамилтън е показателен в очакваното предимство на "Ред Бул" до края.

Разбира се, всеки трябва да има едно наум, че във всяко състезание има и субективни фактори, които в крайна сметка могат да се окажат и решителни в битката за титлата. Това са отпаданията, независимо дали заради повреда, сблъсък, наказание или завъртане, което да остави пилота извън зоната на точките.

Именно такъв сценарий за един от двамата може да преобърне тотално тази битка и да направи така, че всички предварителни сметки да пропаднат.

От началото на сезона Макс Верстапен не успя да завърши две състезания. Първото бе "Силвърстоун" след сблъсък с Хамилтън, а нов удар с директния му конкурент извади и двамата от надпреварата на друга легендарна писта - "Монца".

Снимка: Getty Images

В Баку пък бе единственият случай, когато те не взеха точки, след като Верстапен спука гума няколко обиколки преди края, а при рестарта на състезанието Люис Хамилтън допусна груба грешка и остана 15-и.

Но ако не видим подобни непредвидени обстоятелства, е трудно да повярваме, че един измежду Верстапен и Хамилтън ще остане извън подиума в оставащите пет старта.

А всичко това означава, че може би две спечелени надпревари ще са достатъчни на Макс да грабне първата титла в своята кариера.

Този коренно променен нидерландец накара всички да говорят за него и да виждат потенциален световен шампион с повече от една титла. Младежката му лудост и агресивно, граничещо с безумие каране, вече са в историята, а той се превръща в пилот, който излиза на пистата, за да свърши работата си точно и по план.

Повечето състезания този сезон го доказаха, но въпросът е как ще му се отрази напрежението, когато титлата е толкова близо. И същевременно - все още толкова далеч.

Защото, ако има човек, за когото напрежението в този момент няма да е проблем, а добре познато чувство, то той се казва Люис Хамилтън.

Седемкратният шампион е бил доста пъти в такава ситуация, а именно той е единственият пилот, който може да преобърне изоставането и да спечели своята рекордна осма титла.

Снимка: Getty images

Каквото и да се случи в тези пет състезания, всички фенове трябва да сме благодарни, че след няколко сезона на огромна скука, Макс и Люис ни подаряват истинска битка до края, за каквато всички копнееха.

07.11 Гран При на Мексико

14.11 Гран При на Бразилия

21.11 Гран При на Катар

05.12 Гран При на Саудитска Арабия

12.12 Гран При на Абу Даби (ОАЕ)

Снимка: Getty Images