Бившият шеф на Формула 1 Бърни Екълстоун каза, че седемкратният световен шампион Люис Хамилтън и други не заслужават рицарско звание, защото не са направили достатъчно за Великобритания.

Хамилтън получи рицарско звание на церемония в замъка Уиндзор. 36-годишният британец беше удостоен с титлата Рицар на Британската империя през ноември 2021 година.

91-годишният Екълстоун каза пред германския телевизионен оператор RTL/ntv, че неговият спортен успех и благотворителни ангажименти не са достатъчно добри за тази чест.

"Не мисля, че много хора, които са получили тази чест, я заслужават. Това рицарство съществува от много години - за тези, които направиха нещо за страната", каза британецът.

Той добави, че рицарите тези дни само печелят много пари и ги даряват за благотворителни организации, "но не са направили нищо конкретно за страната".

Хамилтън загуби драматично борбата за титлата във Формула 1 в последната обиколка на спорния финал в неделя в Абу Даби срещу Макс Ферстапен от Нидерландия с "Ред Бул".