Отборът на "Ферари" остава най-скъпият от всички десет в шампионата за 2023 г.

Или по-точно, скудерията продължава да е най-стойностната марка от тези, които се борят за титлата при конструкторите. Това сочи проучване на американското спортно бизнес издание "Sportico".

То показва, че стойността на "Ферари Формула 1" е около 3,13 милиарда долара. Нищо, че титлата не е падала в ръцете на пилот на "черните кончета" вече 15 години.

Тази стойност е изчислена върху оборот и приходи от телевизионни права, спонсорски договори, маркетингови и мърчандайзинг кампании, както и спечеленото от награден фонд в състезанието. Изследването е на базата на публично достъпни финансови отчети.

То показва, че само приходите на "Ферари" за миналия сезон са 504 милиона долара, а чистата печалба от тях е над 50 милиона.

Глобалната популярност на тази марка продължава да е несравнимо по-голяма от тези на останалите конкуренти, като единствен "Мерцедес" може да се мери по този показател с италианския тим.

Второто място в класацията заема точно този отбор - "Мерцедес", със стойност от 2,7 милиарда долара, последван от шампиона "Ред Бул" с 2,42 милиарда долара. "Мерцедес" е №1 по чиста печалба със 114 млн. долара за 2022-ра, въпреки че изостава като общи приходи.

След тях се нареждат "Макларън" с 1,56 милиарда долара и "Астън Мартин" с 1,14 милиарда долара. Най-евтин е тимът на "Хаас" със стойност от около 710 милиона долара.