Ферари все пак ще търси победата в Канада, която бе отнета на 9 юни от пилота на тима Себастиан Фетел с наказание малко преди финала. Германецът спечели на пистата, но бе санкциониран с 5 секунди от времето му, за да остане втори след Люис Хамилтън.

Причината - неправилно и опасно връщане на пистата след излизане от нея, което застраши Хамилтън и едва не го принуди да се удари в предпазни ограждения.

Ферари отказа да обжалва по регламент, но ще потърси справедливост и победата си, като използва нововъведено правило във Формула 1.

То позволява отбор да приложи видеодоказателство, ако смята, че в него се съдържа "допълнителна аргументация" за отмяна на санкцията.

Въпросното правило 14 влезе в сила от януари 2018-а и досега единствено тимът на Уилямс опита да се възползва от него миналия сезон, но комисията на стюардите на състезанията отказа да назначи изслушване.

Тогава се прецени, че "допълнителните доказателства и аргументация" липсват.

Сега същият орган ще даде мнение, преди да се насрочи изслушване.

Фетел е категоричен, че не е направил нищо нередно и не е застрашил конкурента си по никакъв начин.

Мерцедес спечели всички 7 старта за сезона дотук във Формула 1, но промяна на първото място в Канада би донесло глътка въздух за съперника от Ферари.