"Ферари" показа на света новия болид, с който ще атакува титлата във Формула 1 през сезон 2020.

Случи се на церемония, каквато подобава на репутацията на този отбор - бляскава, с музика, елемент на театър и фанфари. Някои биха нарекли тържеството "екстравагантно", но и това е част от традицията на скудерията.

Галата бе в театъра "Ромоло Вали" в Реджо Емилия, имаше класически оркестър, сцена и десетки ВИП-гости в смокинг и класическо вечерно облекло.

Снимка: ferrari.com

Болидът SF1000 е специален, името му идва от това, че през този сезон "Ферари" ще се състезава в своя старт №1000 в историята на Формула 1. Както каза директорът на отбора Матиа Биното, колата е еволюция на предишния модел SF90, като по отношение на дизайна "стигнахме почти до предела" - израз на шефа.

Промените са особено в адаптивността и аеродинамиката, като са въведени и някои нови неща, които подготвят за големите изменения в правилата през сезон 2021 г. във Формула 1.

Първите впечатления са, че този болид ще е много по-стабилен и издръжлив от миналия сезон, когато това струваше немалко точки.

Някои елементи от дизайна са и препратка към миналото.

Снимка: ferrari.com

През 1979 г. на колата на този отбор се появяват различни от останалите във Формула 1 бели номера - такива ще има и този сезон, въпреки че това е позабравено в модерните дизайни на състезанието. Особено класически белите номера са за времето на Жил Вилньов в отбора (1979-1982 г.).

Следващият понеделник пилотите на отбора ще започнат тестовете преди сезона на пистата в Каталуня, като от днес "Ферари" официално има и индиец в тима. Името на Махавир Рагунатан не е особено познато, той е на 21 г. и ще е резерва на Себастиан Фетел и Шарл Леклер.

 

Снимка: ferrari.com