Отборът на "Ферари" е направил големи промени по болида за предстоящия старт на сезона по време на паузата заради пандемията, призна шефът Матиа Биното.

Те са били принудителни, след като резултатите от февруарските тестове на колата са били "далеч от желаните резултати".

Проблем за отбора е, че за първите два старта в Австрия през идните два уикенда, промените по болида няма да са готови и отбърът ще стартира с колата във вида от февруари. Новостите по аеродинамиката, както и по други детайли от дизайна, ще могат да бъдат видяни чак в Унгария на 17-19 юли.

"Опитахме се да анализираме защо не получавахме необходимите резултати на тестовете - призна Биното. - Очакванията бяха едни, а реалностите - доста далеч от тях. Щеше да е лекомислено да не променим нищо. С болида от февруари не можем да преследваме нашите цели за сезона."

Шефът разкри, че "цялата програма" в изготвянето на болида е променена, без да навлиза в детайли. Но основните разлики са в аеродинамиката. Според италианския "Гадзета дело спорт", в първите два старта в Австрия, "Ферари" не очаква да е дори в топ 5 на финала с колата, която ще се състезава без извършените подобрения по нея.

"Нямаме най-бързия болид, това е ясно - каза пред изданието Биното. - Подобренията би следвало да дадат резултат веднага, но това ще стане от третия старт. Не знаем и точно каква ще е разликата, защото нямаме възможност за много тестове, но прогнозите са добри.

В Австрия трябва да вземем оптимален брой точки според възможностите ни, а в Унгария да атакуваме по-високи цели. Там ще видим реално къде сме спрямо конкурентите ни."

На тестове в Испания през изминалите дни, болидите на "Мерцедес" са били чувствително по-бързи от тези на скудерията, пише още "Гадзета".

В колата на шампионите от миналия сезон също са извършени подобрения по аеродинамиката, но навреме и те ще се видят още в Австрия.

Себастиан Фетел, който започва последния си сезон във "Ферари", също коментира кратко пред изданието настоящата ситуация:

"Трябва да сме реалисти с какво разполагаме, но не и да се отчайваме", каза немският пилот, четирикратен световен шампион.