Шефът на автомобилната империя "Ферари" Джон Елкан очаква италианците да бъдат конкурентни на останалите тимове в челото на Формула 1 едва през сезон 2022.

Собственикът на контролния пакет акции на "черните кончета" и футболния клуб Ювентус говори за случващото се в Скудерията след неособено убедителния старт на сезон 2020.

"През настоящия сезон не сме конкурентоспособни заради грешки в дизайна на колата. От известно време имаме проблеми с аеродинамиката, а освен това двигателите ни не са достатъчно мощни.

Реалността е такава - колата ни не е конкурентна. Видяхте го на пистата и ще го виждате отново", каза Елкан в едно от редките си интервюта.

През сезон 2022 в сила ще влязат промени в правилата, които трябваше да бъдат налице още тази година, но пандемията осуети тези планове.

Елкан разчита, че именно тези промени ще помогнат на най-успешния отбор във Формула 1 да се върне към традициите си.

 "Очаква ни дълъг път. Поставяме основите на нещо ново и съм убеден, че при новите правила през 2022 година отново ще побеждаваме", обясни още той.

Шефът добави, че Матиа Биното, който ръководи отбора във F1, има пълното му доверие. Според всички във "Ферари", това е човекът, който разполага с нужните характеристики да започне нов победен цикъл за Скудерията.

 "Когато Жан Тод стартира историческия цикъл (от пет поредни титли) през 2000 година, бяхме изтърпяли повече от 20 години без особени успехи. За всичко е нужно време и търпение", обобщи ситуацията Елкан.