Наказанието на Себастиан Фетел с отнемане на 5 секунди от времето на пилота на "Ферари" предреши Гран при на Канада в полза на завършилия втори Люис Хамилтън.

Разликата бе около секунда, когато двамата пресякоха финалната линия, което означаваше, че британецът се възползва максимално от санкцията.

Себастиан бе наказан, задето излезе от пистата, мина през тревата и се върна на трасето, блокирайки преследвача си, като го притисна и едва не го изкара от пистата.

Фетел вилня след края, премести блокчето с №1 от болида на Люис и сложи там обозначението с №2, отказваше да се качи на подиума, но все пак склони.

Там пък Хамилтън джентълменски го придърпа и двамата застанаха на стъпалото за победителите заедно.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Ферари" пусна официален апел и си иска победата, след като бе публикувано официалното обяснение от панела на стюардите за наказанието.

Ето какво гласи то:

"Болид №5 (на Фетел - б.р.) напусна трасето, върна се без да се съобрази със сигурността, принуди друг болид да напусне траекторията си. Санкцията е по член 38.1 от правилника на FIA за състезанията във Формула 1. Тя е с 5-секундно отнемане от времето. Решението бе взето след гледане на видеоповторението, от което се вижда, че болид №5 излиза от трасето на завой №3, връща се на завой №4, но принуждава болид №44 да предприема заобиколни маневри, за да избегне сблъсък."

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Самият Фетел бе достатъчно ясен в своята гледна точка: "Къде бих могъл да отида, когато съм излязъл от пистата? Върнах се достатъчно бързо и в траекторията си, не мога да повярвам, че съм наказан за това."

Хамилтън видя нещата по друг начин: "Той направи грешка и създаде опасна ситуация. Можех да се ударя в стената, след като се върна на пистата. Не исках да спечеля по този начин, разбира се..."

Какви бяха коментарите на легендарни пилоти по темата също е интересно след спорното наказание. Ето някои от тях:

Марио Андрети: "Работата на стюардите е да пазят пилотите от опасни инциденти и невнимателно каране. Това беше грешка, но в никакъв случай не беше заплашително каране от Фетел. Не е приемливо да бъде наказан."

Найджъл Менсъл: "Срамно е за Формула 1, че една толкова вълнуваща надпревара между двама големи шампиони ще завърши по този начин. И с неправилен резултат."

Марк Уебър: "Сега видях "инцидента". Това е безумно наказание!".