Пилотът Шарл Леклер се съгласи на удължи договора си с отбора на Ферари от Формула 1 и след края на 2024-а година, обявиха от отбора днес.

Леклер се присъедини към пилотската академия на Ферари през 2016-а година, а две години по-късно направи дебют на пистата в най-комерсиалното автомобилно състезание за отбора на Заубер. От 2019-а насам е пилот на Скудерията, като с този тим е спечелил пет старта и е взел 23 пол-позишън места. Точната продължителност на договора не е ясна, но със сигурност е поне две години.

"Много съм доволен, за да нося състезателния екип на Скудерия Ферари още няколко сезона. Да се състезавам за този отбор беше моята мечта, откакто бях на три години. Гледах Гран при на Монако от прозореца на апартамента на приятел на завоя Ste Devote и винаги гледах за червените болиди", разказва Леклер, който е от Княжеството.

Но последните му два сезона бяха донякъде разочароващи. През 2022-а година влезе в битка за титлата и почти до края се съпротивлява на Макс Ферстапен от Ред Бул, но го провалиха грешки на отбора и дефекти на болидите.

Но днес в началото на 2024-а година той е зареден с оптимизъм и вярва, че най-доброто предстои и няма търпение да започне, за да демонстрира напредък и да бъде конкурентен във всяко състезание.

"Моята мечта остава да спечеля Световния шампионат с Ферари и със сигурност съм амбициран в следващите години това да се случи", разказва още Леклер.

Управляващият директор на Ферари Фред Васьор добави от имено на тима: Ние го познаваме много добре и сме щастливи от заради непрестанното му желание да работи до краен предел и оценяваме изключителните му способности, когато става дума за състезанията. Решени сме да му дадем тази година печеливша кола и знам, че неговата решителност и ангажираност са елементи, които могат да направят разликата в това да постигнем целите си".