Младата българска звезда в автомобилния спорт - Никола Цолов, получи тежко наказание от ФИА, което ще го извади от участие на легендарната писта "Спа" в Белгия.

Пилотът, който за втора поредна година се състезава във Формула 3 и е смятан за един от големите таланти в този спорт, получи санкцията заради участието си в друг шампионат.

Преди месец Цолов участва в старт от сериите "Еврокупа 3", което се проведе именно на трасето на "Спа".

Според наредбите, пилотите Формула 3 нямат право да участват в други стартове, провеждащи се на трасетата от календара на Формула 3, защото това е вид тест и нерегламентирана подготовка за същинското състезание.

Цолов не е поискал разрешение от ФИА за това свое участие, като в уикенда между 26 и 29 юли, той няма да бъде част от Формула 3 за състезанието на "Спа".

Освен това от ФИА са отнели точки от състезателния лиценз на Цолов заради направеното нарушение.

Той не е единственият състезател с подобно нарушение през сезона, след като за абсолютно същото нещо норвежецът Мартиниус Стеншом няма да участва на "Силвърстоун".

Все още не е ясно дали от "ART Racing" ще обжалват наказанието на Цолов, но очакванията са, че дори и да има обжалване, то не би донесло резултат.

До момента Цолов има 7 точки от четирите старта от началото на сезона. Те бяха спринтови сесии и същински състезания в Бахрейн и Австралия, като всичките си точки българинът спечели с четвъртото място от спринта в арабската страна.

Този уикенд ще се проведат спринта и състезанието на пистата "Имола" в Италия.