Международната федерация по автомобилизъм - ФИА, ще затегне правилата си около облеклото на пилотите във Формула 1.

И тук не става въпрос за екипите, с които те управляват болидите, а с облеклото което използват преди и след състезания.

Основна причина за тези мерки е шесткратният световен шампион Люис Хамилтън, който непрестанно обикаля около бокса с тениски, с политически послания.

Скандалът избухна по време на старта на пистата "Муджело" в Италия, когато Хамилтън излезе с тениска, призоваваща за арест на американски полицаи, убили афроамериканка.

ФИА не санкционира Хамилтън, но предупреди всеки пилот, че докато са на пистата или в бокса, те трябва да носят само официалната екипировка на своите отбори, или такава, която е предварително одобрена от ръководния орган.

Това важи както за подиума, така и за ексклузивните интервюта след състезанията. Вече напуснал пистата, всеки пилот може да облича какво сам пожелае, като носи пълната отговорност.

Очаква се съвсем скоро да бъдат утвърдени санкциите, които всеки пилот и отбор ще получават за нарушаването на тези правила.

Хамилтън не пропусна да коментира готвените ограничения от страна на ФИА, като заяви:

"Направих нещо, което никой не се е осмелявал да стори във Формула 1. Очевидно, ще се направи всичко възможно, за да се спре това нещо, ще опитата да заглушат усилията ми за справедливост.

Не съжалявам за действията си. Всеки казва, че политиката няма място в спорта. Не е така, това е върпос на човешки права. Това е моето мнение и не виждам причина някой да ми пречи на до изразявам.

С колегите ми сме една страхотна група хора, всеки с различно минало, корени и култура. В спорт като нашия, със сигурност трябва да направим повече, за да разпространяваме положителни послания сред феновете.

Когато правим кампании за безопасно шофиране, нима не е същото. Пак е кампания, защо каузите срещу расовата дискриминация да са лоши?"